Jégkár és horpadásjavítás a veterán autón?

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Jégkár és horpadásjavítás a veterán autón?

 

Veterán autónk olyan kincs számunkra, hogy az esetek többségében, mikor épp nincs használatban garázsban, vagy minimum jól letakarva tároljuk. A gondos tárolásnak és a viszonylag ritka használatnak köszönhetően kevés esély van rá, hogy sérüljön az autó karosszériája.

Ahogyan mondani szokták azonban, az ördög sosem alszik, így bár nem túl valószínű, mégis megeshet, hogy valamilyen oknál fogva horpadás esik a veterán járművön. 

 

Javítható a horpadás vagy a jégkár a veterán autón?

Érthető okokból a veterán autók javítása jóval nagyobb kihívást jelent a szakemberek számára, mintha egy fiatalabb autó térne be a műhelybe. 

 

A kihívás főbb okai:

 

A veterán autóknál, mivel előfordulhat, hogy már fényezve és gittelve vannak, a klasszikus horpadásjavítási eljárások, a különböző technikákkal történő “kihúzás” sokszor nem alkalmazható. 

Ilyen esetekben a legtöbbször újrafényezéssel vagy alkatrészcserével van lehetőség a karosszéria javítására.  Míg előbbi egyértelműen az autó értékvesztésével jár, az utóbbi is további problémákat jelenthet, hiszen az idősebb modellek alkatrészei gyakran már nem kaphatók a hagyományos autóalkatrész-kereskedésekben. Számos esetben az autószerelőknek speciális vagy gyártmányon kívüli alkatrészeket kell keresniük vagy akár saját maguknak kell elkészíteniük az eredeti alkatrészek pótlására. Ez rendkívül időigényes és jellemzően költséges folyamat lehet, ami hozzájárul a veterán autók javításának végső árához. Így mindenképp komoly mérlegelést igényel a döntés, hogy megéri-e a jégkár javítás ára veterán autónk esetében. 

 

További nehézséget jelenthet, hogy a veterán autók esetében jellemzően lényegi szempont az eredeti megjelenés, az autentikusság megőrzése, amelyre a javítás során is mindvégig figyelmet kell fordítani, tehát a javítás során lehetőleg törekedni kell a fényezés megtartására, ha pedig a javításba egyéb anyagokat kell bevonni, figyelembe kell venni az autó eredeti gyártási specifikációját. A műszaki dokumentáció azonban ezeknél az autóknál sokszor hiányzik, így nem mindig lehet egyértelműen beazonosítani a karosszérián eredetileg használt anyagokat. 

 

Ettől függetlenül a veterán autókon a jégkárjavítás, horpadásjavítás nem feltétlen kivitelezhetetlen feladat, de nagyban meghatározza a sérülés mértéke, helye, az autó típusa, kora és állapota. Amit feltétlen ajánlunk, hogy horpadás és jégkár esetén mielőtt bármilyen javításba is belevágnál, kérd ki egy tapasztalt jégkárjavító szakember véleményét a lehetőségekről.

 

VETERÁN AUTÓK

Autóim veteránautók melyek vendégének, Önnek, vagy párjának egy maradandó élményt fognak nyújtani. Sok év múlva is emlékezni fognak rá!

Veterán Autók 2011 © Minden Jog Fenntartva.