Fiat 124 Spider

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Fiat Spider az olasz kicsike

1608 cm3-es,soros 4 hengeres benzines 112 LE @ 6400 rpm Nm @ 0 rpm 5 seb. kézi Végsebesség: 180 km/h Kombinált fogyasztás: 10.2 l/100km

 dsddsdsd

Pininfarina-tervezés, floridai rozsdásosdás, balatonaligai újjáélesztés 

 

Sokan állítják, hogy a hatvanas években a legjobb hangja az olasz autóknak volt Ezt a négyszemélyes trükköt a Mazda MX-5 nem tudja. A 124-esnek már magától is olyan röfögős-trombitálós a hangja, Hiába, egy jó karbis motornak nincs párja zajkeltésben, még ha minden másban jobb is az injektor.

Ennek a  régi olasz autó hátsó ütközője osztott volt, hogy elférjen a nagy, fekete, négyzetes rendszám. Ez a fiat 124 egy pici, amerikait hordott élete java részében  hiszen amerikából származik.

 

Tudják miért lett spider a neve a kabrió autóknak?

 

A Spider jelentése: pók.  Annak a autófajtának adták ezt a nevet a múlt század első éveiben, amelyiken már volt vászontető, és azt kötelekkel kötötték  a karosszériához. Ezek a kötelek úgy néztek ki, mint a pók hálója ,vagy  akár a pók lábai.  Az egyik magyarázat szerint innen jött a spider név. Később a kicsi, könnyű , nyitott, kétüléses autókat jelölték így, de ma már szinte egyeduralkodó lett a roadster elnevezés. 

Akkoriban nagyon modernek számított  egy nyomórudas, illetve lánc helyett fogazottszíjjal  vezérel motor, a lapkás szelephézag-állítás

1969-ben 100 lóerős lett az 1,6 literes motor, 170-ről 180 km/h-ra nőtt a végsebesség. Majd a Fiat-konszern jobb híján 1972-től 1975-ig a 124 Spider Abarth-verziójával szerepelt a nemzetközi raliversenyeken. A fix tetős, mattfekete motorházas, 128 lóerős, 1,8-as motorral, hátul pedig merev tengely helyett MacPherson rugózással szerelt versenykivitelek nem nagyon lettek sikeresek, de legalább köztudatban tartották a cég létét a Lancia Stratos bevetéséig.

A Spider  túlélte az egész 124-es szériát, gyártását 1985-ben, 19 év után állították le. A 124 Spidernek alapvetően két szériája volt. A krómlökhárítós, dísztárcsás, filigránabb hatású első verzió, valamint az amerikai biztonsági normák miatt csúnya, vastag ütközőkkel szerelt, második széria. Az első ma már igazi, klasszikus. Természetesen lépten-nyomon ilyen második szériásokba botlunk a hirdetésekben, korai verzióból alig van.

Viszont ez a Fiat spider első szériás.  Floridai autóként kezdte,  aki az USA-ból akar veteránautót behozni, érdemes tudnia Floridáról, hogy ott esős, párás az éghajlat, ami nincs túl jó barátságban a hatvanas-hetvenes évekbeli autókarosszériákkal.  A német autóslapok szerint aki szemfüles volt, az még a kilencvenes évek elején szerzet onnan autót,  Amit ma kaliforniaiként hirdetnek, azt Kanadából, New Jersey-ből viszik át. 

 

Tömör fából készült a kesztyűtartó fedele. Megmaradt rajta az eredeti matrica

 

Ez a Fiat 124-es lvalóban floridai példány volt, trükközés nélkül, porhanyósra rohadva, ahogy azt a legmerészebb rémálmaiban látja a szakember.... Nagyobb veteránbevásárlás részeként hozzácsapták egy Magyarországra induló csomaghoz, aztán persze senki nem akarta megvenni. Nem csoda, az állapota még a földből kiásott járművekhez szokott magyar veteránosoknak is rémisztő volt. 

2004 szeptemberétől 2005 nyár végéig  napi 12 órában folyt a restaurálás, a zömét maga Tóth Zoltán, tulajdonos, autószerelő végezte el. Egy káprázatos (szintén sárga), púpos Volga M21, valamint Magyarország talán legszebb Csajkája után jött ez. Annyit kellett flexelnie, hogy hónapokra szóló kézremegése lett, állandóan dokihoz járt vele, a veteránjármű-felújítástól pedig végképp elment a kedve. - Persze azóta készült más is

 

Művészi, íves kilincs, a külső tükör ugyanaz, mint az első 1200-as Zsigáé

 

Ez a 124-es jó volt. Mi több: nagyon jó. Pedig a tapasztalat azt mondaná, ha egy alapvetően irritáló és gonosz autóról levágják a tetőt, az csak tovább rontja a helyzetet. Az általános szarság mellett még remegni is fog, folyamatosan zörög, és meg az úttartása is pocsék lesz. Láttam már, mi történik, ha az olaszok valami bevált autó kabriósítanak: amikor annak idején 850-es Sport Coupé Fiatom volt, egy barátom beszerzett egy halálosan ritka 850 Spidert. Azt a rettenetes fost…

Ez az aligai Fiat spider olyan , mint az álom.  A váltó az  közel tökéletes, itt nincsenek zörejek. A karosszéria meglepően masszív, Fel sem merült holmi gagyi ajtócsapódás (Tóth Zoltán oldalanként két napot töltött a beállításukkal – emeljünk előtte kalapot). A csupán ezerhatos, már 110 lóerős motor húzott, ahogy kell. Könnyen lehetett tekerni a fautánzatú kormányt, bár tény, hogy ez volt talán az autó leggyengébb pontja. Minden globoidcsigás kormánymű középtájt döglött, pontatlan kormányzást ad, precízen fogasléccel lehet csak kanyarodni. Viszont finom a fék, jól adagolható.. A futómű nem ütődik, nem kenődik. 

A tulaj makszimulazmusát mutatja, hogy még egy elborult rendszert is visszaállított az autón, amit utoljára 1975-ben követeltek a hatóságok, ésl csak Amerikában. Talán Tóth Zoltán autója az utolsó a világon (de Európában biztosan), amiben működik a rengeteg  csővel és aktív szénszűrővel működő, benzingőz-elszívó rendszer. Ennek restaurálása sem volt könnyű munka.

Vékony, valódi fa tapéta, vékony a fát csak utánzó sportkormány.  A műszerek nem 1500-as zsiguli, hanem eredeti Vegliák

 

 

 

VETERÁN AUTÓK

Autóim veteránautók melyek vendégének, Önnek, vagy párjának egy maradandó élményt fognak nyújtani. Sok év múlva is emlékezni fognak rá!

Veterán Autók 2011 © Minden Jog Fenntartva.